Nieuws van Kerk en bestuurUncategorized

Uitspraak rechtbank: FSM is een levensovertuiging, maar vergiet mag niet.

De rechtbank Groningen heeft uitspraak gedaan over de vergietzaak. En er is goed en slecht nieuws te melden.

Het goede nieuws is dat ook de Rechtbank vindt dat er sprake is van een levensbeschouwelijke overtuiging.

Het slechte nieuws is dat in dit individuele geval geen vergiet op het legitimatiebewijs mag, omdat de eiser heeft aangegeven af en toe het vergiet af te doen, wanneer dit om sociale of economische nodig is, bijvoorbeeld als iemand aanstoot neemt aan het vergiet. Dit bewijst gelijk de religieuze ongelijkheid in Nederland. Wanneer een christen in klederdracht, een jood met een keppeltje of een moslima met een hoofddoek wegens zijn of haar religie een aanvraag doet, wordt hier  helemaal geen punt over gemaakt.

Maar, met andere woorden: de uitspraak opent veel deuren voor anderen! Belangrijk is dat je bij de aanvraag aangeeft altijd het vergiet te dragen. Aangezien de rechtbank nu heeft bepaald dat het pastafarisme als religie/levensbeschouwelijke overtuiging moet worden gezien, is uitzondering op de wet gewoon van toepassing – MITS – je het vergiet altijd draagt. Er zijn al Patafaries in Leiden en Den Haag die met het vergiet op hun legitimatiebewijs staan.

In de uitspraak staat verder “Voorts heeft eiser aangegeven dat het pastafarisme het dragen van het vergiet evenmin voorschrijft”. Dat is absoluut niet aangegeven. Tijdens de zitting hebben we ons juist zoveel mogelijk ingespannen aan te geven dat in onze heilige boeken wél staat dat een vergiet een heilig hoofddeksel is. Het was het standpunt van verweerder dat dit nergens wordt voorgeschreven.

Wij denken dat er voldoende grond is voor een hoger beroep en gaan dan ook in hoger beroep. Bij elke andere religie wordt het al dan niet altijd dragen van het heilige hoofddeksel niet streng getoetst. Bij onze religie wordt dit juist extreem streng getoetst en aan extreem strenge voorwaarden verbonden. Wanneer er sprake is van scheiding tussen kerk en staat en verbod op discriminatie (op basis van geloof) moeten dezelfde eisen en voorwaarden gelden voor elke religie en niet bij de een de lat veel hoger gelegd worden als bij een ander. De wet geeft die mogelijkheid ook niet. De overweging dat het dragen van een vergiet niet wordt voorgeschreven is onjuist. Het wordt juist genoemd dat dit een manier is om het vliegend spaghettimonster te eren. Daarbij, het niet dragen van een vergiet, of het afzetten wanneer iemand daar aanstoot aan neemt is, afhankelijk van hoe streng de gelovige voor zichzelf is, te zien als een zonde en daarover heeft een rechtbank niks te zeggen. Dat is iets tussen het Vliegend Spaghettimosnter (God) en de gelovige.

Er zal opnieuw een zitting in Den Haag gaan komen, bij de Raad van State.

De gehele uitspraak is te lezen op:http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument…

12 gedachten over “Uitspraak rechtbank: FSM is een levensovertuiging, maar vergiet mag niet.

 1. Goed nieuws voor mij! De Gemeente Rotterdam heeft beweerd dat “De “kerk van het vliegend spaghettimonster” is geen godsdienst of levensovertuiging” – nou, dat is in elk geval opgehelderd.

  Ik heb met de grootste verbazing deze uitspraak gelezen. De Staat vraagt toch niet aan een Jood wat de redenen zijn om een keppeltje te dragen? Moslima’s dragen een hoofddoek vanwege sociale redenen – en dat mag. In Staphorst wordt niemand gevraagd naar de redenen om in klederdracht op de rijbewijs foto te staan. Wat het Pastafarianisme wel/niet voorschrijft is iets tussen de Pastafari en Zijn Noedelheid, daar gaat de rechter toch niet over? Ik verbaas me dat de rechter heeft gedurfd zich op zo’n terrein te begeven.

  Zijn er misschien ergens goede afbeeldingen te vinden van Pastafari’s uit Leiden en Den Haag, die wel een document met het Heilige Vergiet hebben gekregen?

 2. De grondwet wordt met voeten betrefen. Het is een grof schandaal om ons geloof niet te accepteren. Desnoods naar het europese hof en anders demonstreren en meer acties!!

 3. In de koran staat met geen woord dat het haar bedekt moet zijn maar de boezem wel. En een lange wijde jurk dat de vormen vd vrouw niet te zien zijn dus nu moeten ze hoofdoekjes op pasfoto ook verbieden als ze consequent zijn. Maar dat durven ze natuurlijk niet..

 4. Ik heb in Zaanstad een rijbewijs met vergiet gekregen, maar inmiddels heeft men mij gesommeerd binnen 7 dagen een nieuw rijbewijs aan te vragen, omdat het daarna ongeldig verklaard wordt. De gemeente heeft ook aangegeven het beroep niet af te willen wachten, terwijl er toch genoeg valt af te dingen op het liggende vonnis. Maar eens kijken wat ik nog kan bedenken.

   1. Beste Doeietsnuttigsmetjullieleven,

    Het lijkt mij dat een rechtszaak voeren voor: gelijke behandeling en rechten van mensen die iets anders geloven dan “gebruikelijk” is, een hele gezonde bezigheid is voor zowel ons land, als de landen om ons heen die een voorbeeld aan ons zouden kunnen nemen. Dit is een rechtstreekse kritiek op de discriminerende en hypocriete behandeling die in onze overheid en blijkbaar zelfs rechtbanken de dagelijkse gang van zaken is.

    Zelfs al bent u niet overtuigd van Zijne Noedelheid, of dat Hij ook voor uw zonden gekookt heeft (waar u uiteraard het volledige recht toe heeft), aanhangers van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster zijn een typisch voorbeeld van een minderheidsgroep die regelmatig niet serieus genomen wordt en daarom wordt ontmoedigd, geweigerd en gemarginaliseerd. Dat is discriminatie. Structurele discriminatie, binnen de gemeentes, nationale overheid en dus ook in het gerechtshof.

    Dus ongeacht of u persoonlijk baat heeft bij deze progressieve en smaakmakende geloofsovertuiging, denk ik dat het ten goede kan komen van alle gediscrimineerde mensen om een rechtszaak als deze te voeren en mede daarom de moeite waard is.

    Verder, beste Doeietsnuttigsmetjullieleven, denk ik dat u ook discrimineert met die opmerking.
    U zegt daarmee dat een groep mensen die u wellicht niet kent, simpel is en met nutteloze dingen bezig.

    Zou u ditzelfde zeggen als het ging om mensen die Yoga beoefenen om rust te vinden, of die bidden tot een god waar u niet in gelooft, of die er de moeite in steken op een speciale manier dieren te slachten, om die een veganistisch dieet nastreven omdat zij dit belangrijk vinden?

    Hopelijk begrijpt u mijn standpunt en zult u er uw best voor doen om uw mede mens in zijn/haar waarde te laten.

 5. Belachelijk, ik maak zelf graag uit hoe ik Zijn Noedelheid wil eren en voor mij is het dragen van een vergiet, zeker op documenten die het beste mijn identiteit weergeven, een absolute must. Het is niet aan een rechter om de relatie die ik met mijn God heb te toetsen met vage regels die bijkbaar niet voor iedereen op dezelfde manier worden toegepast. Hypocriet en zeker niet Nederland waardig.

 6. geloof gewoon niet!!!!
  op school onderzoeken wij elk geloof, en in het Christendom zit de meeste waarheid.
  de Islam en dit geloof zijn afgeleid van het Christendom, dus er zit een kern van waarheid in.
  op zich is wat jullie willen bereiken met de liever-nietjes heel goed, maar in deze wereld is dat helaas onmogelijk
  denk maar aan IS en aanslagen. jullie idee is goed, maar een vergiet op je hoofd mag gewoon niet vind ik. Christenen hebben ook niks!!!
  voor de rest is de geschiedenis anders dan wat er hier op deze website staat. Het is namelijk zo dat het een onderzoek was van Amerikaanse wetenschappers, om te kijken hoe snel mensen iets geloven. Ik heb zelf contact met die onderzoekers gehad, dus het is echt waar. Het is niet goed om te liegen, Dus doe dat dan ook niet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  daarnaast hebben jullie 3 verschillende ontstaansverhalen, dus daar klopt ook niks van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.