Nieuws van Kerk en bestuur

Nederlandse gemeente voornemens ID-kaart met religieus hoofddeksel te weigeren

Zoals wellicht bij u bekend, neemt een van de bestuursleden van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster het voortouw om de Pastafarie’s in Nederland de mogelijkheid te geven ook met “ons” religieus hoofddeksel op, op officiele overheidsdocumenten te verschijnen.

Op 29 oktober 2015 is een aanvraag gedaan voor een ID-kaart met een religieus hoofddeksel. De ambtenaar wilde deze in eerste instantie direct weigeren: “gaat niet gebeuren” was het letterlijke citaat, maar na een korte discussie is toch de aanvraag in behandeling genomen.

Tot vandaag. Kort komt het er op neer dat de Gemeente Emmen overleg heeft gehad met de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, welke onderdeel is van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Conclusie is: in tegen stelling tot vele andere religies, wordt er voor de Pastafarians in Nederland geen uitzondering gemaakt en mogen daarom niet met het religieuze hoofddeksel op het hoofd, op de pasfoto. Binnen twee weken moet een pasfoto zonder hoofddeksel worden ingeleverd en zo niet, stelt de gemeente Emmen de aanvraag buiten behandeling.

Dirk Jan, het bestuurslid in kwestie is stellig: “een andere pasfoto wordt niet ingeleverd, ik schrijf een reactie op deze brief en ga daarin nogmaals uitleggen waarom ze fout zitten. Mocht de gemeente bij het standpunt blijven, moeten ze een besluit nemen. Tegen dit besluit teken ik hoe dan ook bezwaar aan. ”

Het lijkt of de overheid ook niet weet wat ze aanmoeten met de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster.  Deze brief, net als het besluit van de KvK, is erg slecht onderbouwd.

Zie hieronder de brief

brief

brief2

9 gedachten over “Nederlandse gemeente voornemens ID-kaart met religieus hoofddeksel te weigeren

 1. “In deze brief leest u de motivering van dit voornemen.”

  Waar dan? Alleen al vanwege het het ontbreken van een (deugdelijke) motivering is dit geen rechtsgeldig besluit.

  Men zou een voorbeeld moeten nemen aan Nieuw-Zeeland, waar onze kerk wél erkend wordt en ook nog eens huwelijken mag sluiten. Dit was de motivering. Misschien hebben jullie er wat aan in je bezwaarprocedure:

  <>

  1. Het is geen besluit, het is een voornemen om een besluit te nemen met zienswijze en verzuimherstel. Ik ga zienswijze indienen en aangeven dat er geen sprake is van verzuim. Pas bij het besluit dient men (in beginsel) zorgvuldig te motiveren.

  1. Oei, dat is een goede en vooral leuke vraag! Ik heb geen idee eigenlijk, hoe serieus is de vraag? Volgens mij maakt het in Nederland niet uit waar je de ceremonie doet, trouwen voor de kerk doe je volgens mij nadat je bent getrouwd voor de wet.

 2. De Belgische politicus (GROEN) Bruno De Lillo: ‘Toch zie ik er geen graten in om me aan een loket te laten helpen door mensen met een hoofddoek, keppeltje of zelfs een pastavergiet op het hoofd. Onze grondwet garandeert zowel ‘de scheiding van kerk en staat’ als ‘godsdienstvrijheid’ en dat zijn twee principes die me heel dierbaar zijn.’
  http://www.knack.be/nieuws/belgie/waarom-het-onzichtbaar-maken-van-elke-verwijzing-naar-religie-niet-wenselijk-is/article-opinion-643277.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.