Nieuws van Kerk en bestuur

Besluit Kamer: Inschrijving kerk afgewezen!

Gegroet gemeenteleden en ongelovigen,

Het besluit van de Kamer is -eindelijk- ontvangen en zoals verwacht een afwijzing.

Morgen gaan onze juristen starten met het bezwaarschrift. Zodra deze is ingediend, zullen we deze samenvatten of plaatsen.
We kunnen ons voorstellen dat u zich als gemeentelid ook benadeeld voelt door dit besluit. Als dat het geval is, neemt u dan vooral contact op, zodat we u kunnen helpen als derde belanghebbende bezwaar in te dienen.

12049228_1625624907719272_4497359386859190841_n
Klik voor groot

46 gedachten over “Besluit Kamer: Inschrijving kerk afgewezen!

 1. Vreemd dat ze het argument gebruiken dat deze religie een ‘persiflage’ is van religie om aan te tonen dat het geen religie is.

  Terwijl het Christendom een persiflage is van het Jodendom en de Islam weer een persiflage van het Christendom.

  Het Mormomisme is begonnen met het vinden van onleesbare gouden tabletten geschreven door Jezus in Amerika, en wat Scientology doet weet ik niet maar het levert ze wel heel veel geld op.

  Het lijkt mij dan ook niet gepast dat een Kamer van Koophandel op de stoel van de Paus gaat zitten om te oordelen welke religie nou ‘echt’ zijn.

  1. Beste Jeroen,

   Ik vind dat jij hier een uitstekend punt maakt! Hoewel ik best kan begrijpen dat ons geloof de indruk wekt een parodie te zijn, kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat dit inderdaad ook opgaat voor mormonen en scientology. Scientologists geloven dat er ooit een intergalactische oorlog heeft plaats gevonden waarbij een kwaadaardige alien andere ruimtevolkeren heeft ingevroren en in een vulkaan op Hawai heeft geknikkerd. De zielen van deze ruimtepersonen zouden onze negatieve emoties zijn.
   Waarom de KvK dit als volstrekt plausibel ziet en ons geloof niet ontgaat mij een beetje.

   1. Inmiddels is Scientology niet meer als kerk ingeschreven bij de KvK. Niet vanwege de inhoud van hun overtuigingen maar vanwege de prijzen die ze vragen voor de cursussen. De KvK concludeerde daaruit dat Scientology géén kerk was maar een commerciële organisatie.

  1. Ik ben inmiddels lid geworden van deze prachtige gemeenschap. En ik voel mij reeds een echte martelaar. Dit intense gevoel van onbegrepen zijn. Dit vergroot wel mijn begrip voor de vroege christenen onder de romeinen. Maar ons leiden is groot en wij dragen een zwaar vergiet. Broeders en zusters ik roep u derhalve op ” Wie vrij van blaam en schuld is werpe de eerste knödel, ook dat is pasta!

 2. Is het niet mogelijk om aangifte te doen tegen de KvK op basis van artikel 1 van de grondwet? Als de KvK stelt dat de God uit de Bijbel, Tora of Koran wel bestaat maar het FSM niet dan zullen ze dat toch moeten bewijzen? Ik wil dat bewijs wel eens zien. Ik heb een tekening van een berg met bomen en een dwerg en Hem. Waar is hun bewijs?

 3. De gelovigen die aangeven in bezwaar te willen gaan zullen we binnen nu en twee weken persoonlijk contacteren. We zijn nu bezig met ons eigen bezwaarschrift en passages daarvan kunnen (eventueel) gebruikt worden voor een eigen bezwaar.

  @Roland, aangifte in de zin van? We kunnen, nadat we de procedure van bezwaar, beroep en hoger beroep hebben doorlopen een klacht indienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, mocht dat nodig zijn.

  1. Beste Admin,

   Dat is een goede vraag. De criteria waaraan een aangifte moet voldoen zijn mij nooit helemaal duidelijk geweest maar als een aangifte tegen Wilders mogelijk is op vrij dunne gronden moet hier toch ook wel een verhaal omheen te verzinnen zijn? Dat begint dan bij discriminatie enh vanuit daar moet verder gedacht worden. Vandaar mijn vraag.

   1. Het lijkt mij enorm lastig een rechtspersoon ingesteld bij publiekrecht strafrechtelijk veroordeeld te krijgen, maar wanneer je aangifte gaan doen zijn we natuurlijk erg benieuwd naar de reactie van de politie en het OM!

 4. Heb naar aanleiding van deze afwijking een geloofservaring gehad tijden het eten van een bordje pasta en heb mij aangemeld als gelovige van dit kerkgenootschap.

 5. Beste Admin,

  Ik voel mij zeer benadeeld, sterker nog, gediscrimineerd door de KvK in Groningen aangezien deze overheidsorganisatie mij achtersteld in mijn geloofsbeleving tov andere geloven.

  Jullie kunnen contact met mij opnemen, ik wil het gevecht ook wel aan gaan 🙂

 6. Ik ben aangetast in mijn recht op religie en stel mijn tijd en energie ter beschikking van onze mooie kerk.

  Jullie mogen mij ook meenemen in de bezwaarschriften, de KVK kan niet zomaar kerken uitsluiten, in ieder geval zijn ook de de definities ‘huidige maatschappelijk opvattingen’ en religieus karakter veel te vaag geformuleerd zijn. (ik heb helaas de voorgaande correspondentie niet meegekregen maar wil wel met jullie meedenken).

  Daarnaast is de KVK geen overheid en slechts een adviserend orgaan dus kunnen we ons beroepen op artikel 1 van de grondwet en kunnen we alleen al daarop bezwaar aantekenen en eindeloos procederen.

  Neem even contact met mij op indien ik mee kan helpen.

  Arrrrr,
  Sybren

 7. Van jongs af aan, ver voor pastafarianisme als officieel geloof bestond heb ik al visioenen over spaghetti en gehaktballen. Niet alleen in mijn slaap, ook overdag en meestal later op de dag. Vaak is er een lichamelijke reactie (verkramping van de maag) voorafgaand aan de visioen. Al deze gebeurtenissen hebben mij gesterkt in mijn geloof, en ik ben dan ook beledigd als mijn geloof niet erkend wordt. Als mensen zeggen dat pastafarianisme niet bestaat, dan moeten ze maar eens diep in hun geheugen graven met de vraag of spaghetti met gehaktballen ooit als visie geopenbaard is bij hun.

  Gelukkig is in andere Europese landen pastafarianisme al erkend, niet alleen door de volgers van pastafarianisme maar ook erkend door de staat en derhalve ook door de niet pastafarians. Naar de huidige maatschappelijke opvattingen is het dus erkend door ander Europeanen, zowel Van jongs af aan, ver voor pastafarianisme als officieel geloof bestond heb ik al visioenen over spaghetti en gehaktballen. Niet alleen in mijn slaap, ook overdag en meestal later op de dag. Vaak is er een lichamelijke reactie (verkramping van de maag) voorafgaand aan de visioen. Al deze gebeurtenissen hebben mij gesterkt in mijn geloof, en ik ben dan ook beledigd als mijn geloof niet erkend wordt. Als mensen zeggen dat pastafarianisme niet bestaat, dan moeten ze maar eens diep in hun geheugen graven met de vraag of spaghetti met gehaktballen ooit als visie geopenbaard is bij hun.

  Gelukkig is in andere Europese landen pastafarianisme al erkend, niet alleen door de volgers van pastafarianisme maar ook erkend door de staat, en derhalve ook door de niet pastafarians in die landen. Volgens de huidige maatschappelijke opvattingen is het Europees gezien dus een erkend geloof. En dat het gezien wordt als persiflage van andere geloven is de mening van de schrijver van de k.v.k., welke niet door iedereen gedeeld wordt.

 8. Europese grondwet:

  ARTIKEL II-82: Verscheidenheid van cultuur, godsdienst en taal

  De Unie eerbiedigt de verscheidenheid van cultuur, godsdienst en taal.

 9. Ik heb me ingeschreven als pastafari (een woord dat ondanks FSM’s wil niet eens in de Apple spellingcorrectie is opgenomen, maar dit terzijde). Vele jaren geleden kwam ik middels het communicatiekanaal der goddelijke interventie in aanraking met het Vliegend Spaghetti Monster en was meteen om. Alle grote vragen waar ik tot dan toe mee worstelde en waar soms zeer onbevredigende antwoorden op kwamen (“42”?) werden in een klap beantwoord. Alles viel op zijn plaats. Het hoe en waarom van heelal, ons leven, de maan, de sterren, Ivo Niehe en Crocs, alles was in één visioen helder. En vooral toen de 8 liever-nietjes mij door wezens die ik het best als cherubijnen kan omschrijven werden ingezongen was ik definitief om. Ik geef mijn leven aan Het Vliegende Spaghetti Monster en zal leven naar zijn regels. Ik laat mij niet weerhouden door bureaucratie en aardappelgerechten.
  Ramen.

 10. Ik wil een orde van Ridders beginnen. De Ridders van de ronde gnocchi .
  Wie doet er mee we gaan op Italiaanse kruidevaart tegen de Kamer van Ketterhandel.

 11. Ik heb deze afwijzing gelezen, maar de vraag die blijft bonken in mijn hoofd is; wat wordt er nu eigenlijk bedoelt met ‘de organisatie dient naar de huidige maatschappelijke opvatting een religieus karakter te hebben’?
  Staan die maatschappelijke opvattingen van een religieus karakter ergens beschreven? En is dat dan een officieel document?
  Als ik op internet zoek naar ‘maatschappelijke opvattingen van een religieus karakter’, dan is het eerste relevante zoekresultaat de Wikipedia pagina over religie, waar staat: Het begrip religie is moeilijk, zo niet onmogelijk te definiëren.
  Een officieel document en/of iets wat meer inzicht geeft in wat nu precies die maatschappelijke opvatting van een religieus karakter is heb kon ik eigenlijk niet vinden.
  Letterlijk is een maatschappelijke opvatting iets wat de maatschappij (dus jij en ik) op een zeker moment vindt, dus kan je dit alleen stellen als je een maatschappelijk onderzoek doet, zoals bijvoorbeeld een referendum o.i.d.
  De reden is dus, wat mij betreft, totale onzin, en maakt mij erg boos!!!

  1. Ik begrijp evenmin wat de KvK bedoelt met ‘een religieus karakter’ van een organisatie. Bij mijn weten heeft vanwege de scheiding van kerk en staat de staat zich niet te bemoeien met de inhoud van een godsdienst. Volgens artikel 6 van de Grondwet kan iedereen ‘zijn eigen godsdienst of levensovertuiging kiezen en zich op zijn eigen manier daarnaar gedragen, mits dit past binnen de wettelijke regels’. Omdat Artikel 2 Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat kerkgenootschappen worden geregeerd door hun eigen statuut voor zover dat niet in strijd is met de wet, valt niet in te zien hoe een adspirant kerkgenootschap dat binnen de wet blijft geweigerd kan worden als kerkgenootschap en waar de KvK zich in hemelsnaam op meent te baseren als het zich hierover inhoudelijk uitspreekt. Hoe dan ook een interessante casus. Zie ook: https://georgeknightlang.wordpress.com/2015/10/31/kerk-van-het-vliegend-spaghettimonster-tegenover-de-kamer-van-koophandel-bij-pauw/

 12. Ik wens ook bezwaar te maken tegen het standpunt van de kvk, ben reeds jaren een pastafarian ook zonder de kerkvanhetvliegendspaghettimonster.

 13. Na de recente exposure en het steuntje in de rug van GeenStijl ben ik wel benieuwd hoe het gesteld is met de ledenaanwas. Een teller op de site? Ik voel me in ieder geval helemaal thuis in deze kerk.

 14. Ben pas een paar dagen bekeerd,en kan me nu al kwaad maken over de reacties van de ongelovigen.Er zal toch snel een plek moeten komen,waar ik met gelijk gestelden mijn geloof kan belijden.Ik woon vlak om de hoek bij een kerk,en ben bang dat dat uit de hand gaat lopen.Is er ergens in Rotterdam een restaurant waar ik in alle rust mijn geloof kan belijden?Volgens mijn laatste visioen mag je daar gewoon binnen roken,en word er geen btw afgedragen,aan de verderfelijke ongelovige staat.Ga heen en eet,ramen

  1. Bijzonder goed idee broeder, in deze koude kille dagen voel ik mij ook enorm gediscrimineerd door alle BTW en rookverboden. Dit is een onacceptabele mengeling van Kerk (het eten/beleven van spaghetti) en Staat (afdragen belasting tijdens geloofsbelijdenis, waarbij ik ook nog eens ongrondwettelijk gestoord en beperkt wordt met een seculier rookverbod).

   Is er een advocaat in de zaal die dit even kan regelen?

 15. Wie bepaalt wat een persiflage is van iets waar niemand een definitie van heeft of kan hebben! Hoe is het met de Scientology Kerk? Hebben zij zich kunnen inschrijven?

 16. Natuurlijk wil ik ook bezwaar maken. Iets in de trend van: “Met verbijstering heb ik kennis genomen van uw weigering onze kerk als zodanig in uw register op te nemen. Uw onderbouwing komt niet verder dan een mening, waarbij u bovendien refereert aan begrippen die binnen een juridisch kader volstrekt geen definitie hebben. Het is verder volstrekt ongepast dat u annames doet over wat ik geloof, hoe ik dat beleef, met wie ik dat deel en waar ik dat wens te doen. Mij hier in beperken, waar andere overtuigingen wel als legitiem aangemerkt worden, is eenduidig discriminatie op basis van geloofsovertuiging volgens de grondwet. Indien u uw beslissing niet terstond herziet ben ik genoodzaakt daar aangifte van te doen.”

 17. Kan een van onze glorieuze leiders/profeten/ordeleiders/groot-mufti’s/oppergehaktballen even doorgeven wat de tussenstand is mbt de nieuwe leden?

  ik denk dat we best een goede kans maken om de top-10 van geloven in Nederland te halen. Staat toch altijd leuk in de staatjes van het CBS, het StaatsJournaal en Wikipedia.

 18. Ik ben al langer een volger van FSM compleet uitgerust met de extra mooie versie van ons evangelie van het Vliegende Spaghetti Monster! Vandaag heb ik de kerk ontdekt en me meteen ingeschreven. Ik ben buitengewoon teleurgesteld in de kamer van koophandel, toch vind ik dat we ondanks onze teleurstelling goed moeten kijken hoe dit komt. Wees niet te boos geloofsgenoten ze weten gewoon niet beter…. Daar licht een taak om deze ongelukkige te laten voelen dat ze ondanks hun ongeloof wel degelijk door zijn noodelige aanhangels zijn aangeraakt!

  Het hele gegeven dat er humor zit in ons evangelie betekent natuurlijk niet dat wij niet serieus zijn! Maar gewoon dat het beter is dat er lucht zit tussen de pasta zodat er eventueel saus tussen kan lopen. Dat dit voor een niet geinformeerde ongelovige de indruk kan wekken dat wij slechts geloven in een persiflage op andere godsdiensten is een begrijpelijke fout, des al niet te min hoop ik dat de kamer van koophandel snel terug komt op hun begrijpelijke fout en ons als Pastafarians serius neemt! Ramen

 19. Ik wil ook graag bezwaar maken. Als pastafarian wordt je in Nederland nog erg gediscrimineerd. Op mijn ID moet ik een vergiet op m’n hoofd, maar dit is niet toegestaan!

 20. Vraag eens na bij de Scientology Church Nederland. Zij hebben ook problemen gehad met inschrijving in KvK en later bij de fiscus, maar zijn (na vele jaren, dat wel) nu erkend door beiden als kerkelijke instantie.

  1. Mij staat bij dat het Hof of de HR laatst had bepaald dat in elk geval qua ANBI de Scientology niet als zodanig kon worden gezien. Ook hebben we geen contacten daar, we denken dat we op dit moment genoeg grof geschut hebben om tegen het besluit van de KVK en zo nodig tegen het besluit van de gemeente in kunnen gaan.

 21. Geachte broeders en zussen, gezien de laatste ontwikkelingen omtrent religie,zie ik maar een oplossing,We zullen de wijze lezer van het geschrift dat men wetboek noemt uit het oosten moeten raadplegen .Iedereen weet dat deze wijze ook gevoel voor humor heeft.Ik bied hier aan om een onderhoud van 2 uur bij deze wijze Mr te betalen.Ik weet dat de kosten voor mij persoonlijk groot zullen zijn,maar zoals de grote pasta ooit tot mij openbaarde””wat je zelf opschept moet je,zelf eten.ramen ps mocht het bestuur geen prijs stellen op advies van een gewezen topadvocaat dan heb ik hier ook vrede mee heil pasta.

  1. Thanks voor je aanbod, maar op dit moment is een advocatenkantoor in Amsterdam, gespecialiseerd in vreemdelingen-, bestuur, mensen- en Europees recht bezig met het bezwaarschrift.

   Mocht iets willen doneren, graag: zie daarvoor onze donatie pagina. Griffierecht en materiaal voor de kerk in Nijmegen is ook erg duur en word op dit moment uit eigen zak van de bestuurders betaald 🙁

 22. Na het lezen van mijn eigen teks,wil ik graag mijn laatste groet veranderen in :geprezen is de grote pasta.ramen.Omdat humor in een beschaaft land natuurlijk leuk moet blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.