Nieuws van Kerk en bestuur

ANBI status voor KVHVSM afgewezen.

Veel, zo niet alle, christelijke kerken en islamitische moskeeën hebben van de Belastingdienst een ANBI status gekregen. Een ANBI status wil zeggen, dat ze een Maatschappelijk nut hebben, een “Algemeen nut beogende instellingen”.

Zoals de belastingdienst het zelf zegt: “Algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) kunnen gebruikmaken van bepaalde belastingvoordelen bij erven, schenken en de energiebelasting. Instellingen die wij als ANBI aanwijzen, hebben deze belastingvoordelen.”

Aangezien wij ook een kerk zijn, hebben wij ook een aanvraag voor de ANBI status ingediend. U raadt het vast al: Afgewezen!

Waarom? Wij dienen geen of niet voldoende het algemene belang. Waar een gemiddelde kerk niet verder komt dan “het geloof verspreiden” en daarmee als ANBI wordt gezien, voldoet onze kerk niet aan de ANBI status, terwijl wij naast “het geloof verspreiden” ook “Eten op straat uitdelen ten behoeve van daklozen en ander minder bedeelden in de maatschappij”, daarover later meer.

Wij kunnen niet anders stellen dat dit regelrechte willekeur is en zullen daarom ook bezwaar maken tegen deze beslissing van de belastingdienst. Wanneer kerken en moskeeën kennelijk belastingvoordelen krijgen in Nederland, moet er een lijn getrokken worden: of álle kerken, dus ook het Vliegend Spaghettimonster of geen enkele kerk.

5 gedachten over “ANBI status voor KVHVSM afgewezen.

  1. Goed dat jullie bezwaar maken. Succes gewenst met het vervolg.

    Je kunt het omkeren. Welke religieuze instelling met een ANBI-status heeft niet meer dan 10% eigenbelang? Want het criterium voor de ANBI-status is dat een instelling voor 90% algemeen nut heeft. Maar te betwijfelen valt welke religieuze instelling daar aan kan voldoen. Want religieuze instellingen opereren op een drukbezette religieuze markt en moeten zich de concurrenten van het lijf houden. Vraagt dat niet meer dan 10% eigenbelang? Vraag is dan ook of de belastingdienst dat 90%-criterium daadwerkelijk toetst per specifieke religieuze instelling. En zo ja, hoe gebeurt dat dan? Munitie genoeg voor een bezwaar dat gegrond wordt verklaard.

    Mijn commentaar:
    https://georgeknightlang.wordpress.com/2016/10/01/belastingdienst-wijst-anbi-status-af-van-kerk-van-het-vliegend-spaghettimonster-welke-kerken-hebben-geen-10-eigenbelang/

  2. 90% vd uitgaven moet het algemeen nut dienen aldus info vd belastingdienst, kerken en moskeeen dienen sowieso het algemeen nut niet, maar ja , wat is algemeen nut?? Lijkt mij dat 90% vd bevolking baat erbij moet hebben maar dat is vrijwel onmogelijk. Straks maar ff een flink bord spaghetti want ik ben misselijk geworden, Vrijheid van godsdienst in NL toch???Mag ik toch geloven wat ik wil??? Niet dus…Patafari4ever!!

  3. Precies. De kerk heeft nog nooit maar dan ook nooit wat voor mij gedaan. In een heel leven lang nog nooit. Instellingen zo groot als de kerk die tot doel hebben 90% algemeen ruzie te schoppen zouden zelfs al per ongeluk een keer iets nuttigs voor mij moeten hebben gedaan, maar de kerk en de moskee niet. De kerk van het vliegend spaghettimonster daarintegen, heeft mensen tot elkaar gebracht. voor mij is het vliegend spaghettimonster alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.